Adobe InDesign CS3 one-to-one

Auteur(s):Deke McClelland http://www.oreillynet.com/pub/au/1367
Uitgever:deke PRESS / O'Reilly
Web:http://www.oreilly.com/catalog/9780596526856/
Prijsindicatie:verschilt van ca. 30 tot 44 Euro
Verschijningsdatum:December 2007, eerste editie
Aantal pagina's:560
ISBN:978-0-596-52976-5

Opmerking van het PHPFreakz bestuur: het betreft hier een review van een O'Reilly boek via het review programma van de vereniging. Er wordt gezocht naar een oplossing om de reviews van een non-PHP boek een betere locatie dan de PFZ wiki te geven.

Omschrijving

Een uitgebreid (Engelstalig) boek over Adobe InDesign CS3, waarin vanaf de eerste beginselen ingegaan wordt op het zo efficiënt mogelijk gebruiken van deze software.
Bij het boek inbegrepen zit een DVD met instructievideos, InDesign files die nodig zijn voor de oefeningen, en sneltoets- en kleurinstellingenfiles.

Inhoud

Het boek beschrijft hoofdstuk voor hoofdstuk wat je met dit programma kunt doen.

1. Werken met documenten, en interactie met andere Adobe CS (Creative Series) software

2. Tekst importeren en plaatsen

3. Tekst formatteren
Compleet met uitleg van waarin je in InDesign toch wel veel meer kunt dan met andere tekstverwerkende software.

4. Lijsten en tabellen

5. Tekenen

6. Importeren en aanpassen van illustraties

7. Transparantie en effecten

8. Stylesheets

9. Pagina's, layers en XML

10. Omgaan met grote documenten

11. Hyperlinks, bookmarks, en PDF

12. Printen en exporteren

One-to-one

Waar ik van oudsher gewend was dat O'Reilly boeken geschreven waren voor de echte geek, met technisch uitstekende instructies en lijstjes, maar zeker geen literaire, laat staan een amicale tekst, is dit boek geschreven volgens de 'een-op-een' filosofie van de auteur Deke McClelland. Met name in het inleidende deel stoorde de aanspreektoon mij nog. Later wordt dit minder, misschien doordat ik er aan gewend raakte. De auteur heeft er toch maar liefst 84 boeken mee volgeschreven, vertaald in 24 talen, waarvan samen meer dan 4 miljoen stuks zijn verkocht.

Een typische paragraaf voor deze auteur, waarbij je meteen kan zien dat het Engels niet erg zwaar is:

You don't absolutely have to copy the folder to the desktop; 
in fact, you can put in anywhere you want, But be advised, 
if you put it somewhere other than the desktop, I leave it up 
to you to find the Lesson Files - IDcs3 1on1 folder and the files 
therein for yourself. 'Nuff said.

(van pag. xvii)

Over het Engels: het is onvermijdelijk dat er veel vaktermen voorbij komen. Als je goed bent in het oppikken van de betekenis uit de context dan heb je geen groot probleem.

Input / Output

Al met al denk ik dat deze uitgebreide methode toch de beste is voor mensen die voor het eerste met een Adobe programma van dit formaat werken. Waar je bij de meeste software wel wegkomt met het domweg uitproberen van alle menus en contextmenuutjes, heeft dit programma -net als Photoshop- zoveel half verborgen handigheidjes dat je zonder begeleiding nooit alle mogelijkheden zult ontdekken. Zo kwam ik zelf niet uit de logica achter de werksymbolen en paletten, en dan met name het kleurenpalet. Terwijl me dit bij (oudere versies van) Ventura, Pagemaker en QuarkXpress wel lukte.
Het gaat trouwens wel ergens jeuken als je pas in hoofdstuk zes verteld wordt hoe je een illustratie importeert.

Als je geen tijd in het leren werken met dit programma wilt of kunt steken, stel ik overigens voor dat je kiest voor eenvoudiger software. Maar als je dit boek en de video's en de oefeningen achter de rug hebt en je bent een beetje handig, dan sta je meteen behoorlijk vooraan in layoutland.

Vormgeving

Het boek is erg mooi vormgegeven, de auteur benadrukt verschillende keren dat dit met InDesign gedaan is. Het is rijkelijk geïllustreerd met toelichtingen, voorbeelden en screenshots.
Voor de eerste keer doornemen is de gedetailleerde uitleg prima. Als naslagwerk denk ik dat je nog wel even zoet bent met zaken terugvinden.
Een minpuntje in de uitvoering is dat het boek al na de eerste keer lezen een kromgetrokken voorblad had.

Video's

De video's vielen reuze mee. Je verwacht een plichtmatige video waarin in kleutertempo en met een nerdig grapje wordt uitgelegd hoe het moet. In elk geval de eerste video's zijn best snel en instructief, waarbij het zelfs af en toe handig is om even iets terug te spoelen.
Wat ik vaak mis bij video's met meerdere onderwerpen, zoals het 8 uur journaal, is dat je niet even kunt doorklikken naar het onderwerp dat je wilt zien, zoals wel bij bijvoorbeeld films op DVD.

Voor Freakz?

Voor PHPers is het meest interessante aan InDesign dat je het kunt gebruiken om producties te automatiseren. Je kunt een soort template maken dat ingevuld kan worden door een externe XML file, die je natuurlijk in elke taal kunt maken, maar ook met PHP. Het boek gaat vooral in op het XML-klaar maken van het document, hoe je dan regelt dat het vanzelf gemaakt wordt wordt helaas -maar begrijpelijk- niet tot in zoveel detail uitgelegd dat je een php applicatie ervoor kunt maken. Mogelijk hebben geïnteresseerden wat aan deze link: http://www.adobe.com/products/indesign/scripting/ .

Overige recensies

Te vinden op o.a.:
O'Reilly (de uitgever zelf) http://www.oreilly.com/catalog/9780596529765/

Blogcritics: http://blogcritics.org/archives/2008/02/03/165414.php

Amazon: http://www.amazon.com/InDesign-CS3-One-Deke-McClelland/dp/0596529767/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1205253184&sr=1-1

DT&G http://www.graphic-design.com/news/2008/InDesign_McClelland.html

PFZ topic(s) over dit boek

Niet van toepassing.

Conclusie

Een uitstekend boek, met name voor mensen die InDesign nog niet kennen, en er graag een paar dagen tijd voor over hebben om er goed mee te leren werken.

Overkoepelende artikelen:
Inloggen wachtwoord vergeten? Aanmelden
ADSL – Telfort Internet – Ziggo Alles in 1